Borderterrier för jakt

Hundrasen borderterrier kännetecknas av att vara både modig och skärpt. För jakt är den särskilt lämpad som grythund. Ofta brukar den fungera i rollen som sprängare. I så fall arbetar den från flera håll och driver fram viltet från grytet. Med rätt träning kan en borderterrier även vara förliggare och skälla fast viltet så det stannar i grytet. Grytjagande hundar fyller också en viktig funktion för eftersök efter skadat vilt, till exempel efter en viltolycka.

Ursprung i Storbritannien

Borderterrier avlades fram i Skottland och England. Syftet med hundrasen var att hålla jordbruket fritt från djur som grävling, utter, kaniner, råttor och räv. Den omnämns i stamtavlor från 1700-talet. Egenskaper som premierats är uthållighet, snabbhet och smidighet. Den skulle kunna följa med jaktlaget under ren hel dag och ta sig ner i trånga gångar i marken. Samtidigt behövde den också vara social för att kunna samsas med andra jakthundar.

I modern tid har man dragit fördelar av borderterrierns sociala egenskaper. När den inte används för jakt brukar den inte ha några problem att samsas med barn och husdjur i hushållet som katter. En borderterrier brukar heller inte bråka med andra hundar, utan leker gärna med dem. Dock krävs viss träning med positiv respons och tydliga regler för att den ska bli en riktigt bra familjehund.

Lättlärd hund som följer sin ägare

Många hundägare med borderterrier brukar peka på att den har mycket energi och är oerhört följsam. Det gör att den är anpassningsbar och förutom grythund kan den även fungera som stötande eller kortdrivande hund under jakt. I Sverige är det vanligt att testa en jakthunds lämplighet genom att använda konstgryt. I så fall provas de ofta på grävling. En del individer kan vara direkt olämpliga i rollen som grythundar, till exempel om de är alldeles för modiga och börjar kämpa mot viltet.

I övrigt vill en borderterrier gärna hålla sig nära sin matte eller husse, typiskt inte längre bort än 30-100 meter. Därför kan de vara väldigt bra som kortdrivare. De kan söka av mindre områden väldigt snabbt och brukar vara uppskattade jaktkompisar. De passar även utmärkt för viltspår, lydnad och agility, för den som utöver jakt gärna ägnar sig åt hundsport.

Related Post