Omplacering av borderterrier

Ibland uppstår situationer då en borderterrier måste omplaceras. Det kan ha hänt någonting med ägaren eller familjesituationen som gör att det inte finns något annat val. Likt för de flesta hundraser kan en del problem uppstå. Hundägare och hund skapar starka band. Den första tiden efter en omplacering kan vara mycket svår för en borderterrier. Hunden kommer sakna sin husse eller matte och behöva en del tid för att anpassa sig.

Kontakta uppfödare eller rasklubb

Ett bra tips är att kontakta uppfödaren. Den som föder upp hundar av rasen borderterrier har givetvis väldigt mycket erfarenhet. De är experter på de signaler som en borderterrier visar. Chansen finns att dessa uppfödare kan hjälpa till andra lindra oro, samt förhoppningsvis hitta en ny ägare som passar för individen. Borderterrier har goda sociala egenskaper, men främst har de en stark relation till den närmaste familjen. När de ska omplaceras blir det en stor omställning. Andra hundar kan dock fungera som lekkamrater och stimulera en hund som behöver muntras upp.

Ytterligare ett alternativ är rasklubben för borderterrier. Den officiella rasklubben i Sverige heter Borderterriersällskapet. De har en egen lista för omplaceringar. Många som haft en borderterrier är intresserade av en äldre valp eller en vuxen hund. Det kan också hända att någon som redan har en borderterrier gärna vill att den ska få en kompis.

Djurhem för akuta situationer

Ibland finns inte tid och i så fall kan ett djurhem fungera som lösning. Det är inte optimalt, eftersom de ofta är fullbelagda. Mångsidiga rashundar som borderterrier brukar inte vara några problem att omplacera på andra vägar. Därför bör djurhem ses som en sista utväg, snarare än något som man börjar med. I regel har de många andra hundar som är svåra att omplacera och det är bäst att de kan lägga all sin energi på sådana fall.

Skriv ett överlåtelseavtal

Svenska Kennelklubben har ett ägarregister som hittas på DjurID.se och vid ägarbyte ska det anmälas dit. Dessutom ska det finnas ett skriftligt överlåtelseavtal vid en omplacering. Det underlättar om någon form av dispyt uppstår. Att omplacera en borderterrier kommer inte alltid att lyckas. Då kan det behöva göras igen, men förhoppningsvis hittar den snart ett permanent hem.

Related Post