Allt om hundsporter

Att hålla på med en sport tillsammans med sin hund ger dig inte bara en rolig sysselsättning och gemenskap med andra hundägare, det kan även ge dig bättre kontakt med din hund. Dessutom är det ett väldigt bra sätt att stimulera din hunds mentala balans såväl som fysiska. Det ger dig en glad och trygg hund. Dessutom är det väldigt roligt när du väl hittat rätt sport för dig och din hund!

Vilken sport ska du välja?

Det finns många olika hundsporter att välja mellan. Innan du bestämmer dig kan det vara bra att fundera på vad som tycks passa både hund och ägare bäst.

Agility

Den här hundsporten är mycket omtyckt av flera anledningar. Det går ut på att du som förare ska visa din hund fram genom en bana fylld av olika slags hinder. Det finns många nivåer av sporten och gott om tävlingar att delta i. Det är fart och fläkt som gäller och du får en väldigt fin kontakt med din hund eftersom att samspelet är grundläggande.

Nosework

Att ägna sig åt nosework tillsammans med sin hund har blivit mycket populärt under senare år. Här får hunden göra vad den gör bäst, nämligen låta sig styras helt av sitt luktsinne. Även här finns det sällskap som anordnar tävlingar såväl som grupper som bara tycker om att stimulera sina hundar tillsammans. Detta är ett mycket bra sätt att stimulera din hund mentalt.

Lydnad

Det här är en av de mest utförda hundsporterna idag. Sporten går ut på att din hund blint ska lyda din minsta vink, vilket ger en otrolig känsla av samhörighet mellan hund och ägare. Sporten utövas i fyra olika nivåer, men det krävs en hel del träning för att avancera i sporten.

En annan variant av lydnad är rallylydnad. Här gäller det att på tid förflytta sig mellan olika stationer. Varje station består av en uppgift som hunden ska utföra. Det kan till exempel vara inkallning, liggande under gång och platsläggning.

Välja rätt hundsport

Att träna en sport tillsammans med din hund är ett ypperligt sätt att tillfredsställa din hunds mentala och fysiska behov, samtidigt som du får en fin kontakt med hunden. Lår intresset styra och kom ihåg att ha roligt tillsammans.

Related Post