9 Saker du bör veta innan du köper en Borderterrier

Borderterriern är en av flera terrierraser från Storbritannien, och just den här rasen kommer från Skottland. Borderterriers har historiskt använts för både jakt med hundar och som råttfångare. I dag är rasen mer använd som sällskapshund och är en av de mest populära raserna i världen.

Som hundras är den en av de mest populära i västvärlden och är i dag den 28 mest registrerade hunden i Sverige. Borderterriern är en ras som inte passar alla och det är viktigt att du som blivande hundägare verkligen gör din läxa innan du köper en borderterrier. Detta för att du ska undvika att få en chock senare! Här nedan listar vi nio saker som du bör veta innan du köper en borderterrier.

Borderterriers älskar att gräva

Likt andra hundar av terrierrasen älskar de att gräva. Om de lämnas ensamma i trädgården är risken stor att du kommer att mötas av en trädgård full av hål. De har inte heller några som helst problem med att gräva sig under staket och häckar – vilket innebär att de har lätt för att fly.

Borderterriers är smarta hundar

Förutom att ha en väldigt hög energinivå är denna ras intelligent och rankas som den 39:e smartaste hundrasen i världen. Det innebär att borderterriern ligger över snittet när det kommer till intelligens. I rätt händer kan de tränas till olika typer av uppgifter och roller – och har även lätt att lära sig olika kommandon. De är därför också en bra ras för att tävla med.

Deras relativt höga intelligens innebär dock inte alltid sunt förnuft

Trots att de är en förhållandevis smart ras har de svårt att alltid tillämpa denna intelligens i praktiken. Borderterriers har en tendens att hamna i trubbel och drabbas av olyckor på grund av deras vilda natur. Om du upptäcker att din hund har blivit ovanlig tyst är det antagligen för att den är på väg att hitta på bus och du bör omedelbart rikta ditt fokus på hunden för att stoppa den.

Denna ras har också en tendens att vara envisa och helt tappa fokus på sin omgivning när de väl har bestämt sig för något. De kräver därför konstant uppsikt så att de inte hamnar i trubbel.

Borderterriers behöver mycket motion

Borderterriers må vara små men det betyder verkligen inte att de är leksakshundar – de är väldigt aktiva, energiska och kräver massa motion i form av både promenader och lek.

Detta är alltså ingen ras för dig som inte tycker om att vara ute och röra på dig. Du bör räkna med att du behöver ta mer än en promenad varje dag med din hund för att borderterriern ska trivas och må bra.

Borderterriers har hög jaktinstinkt

Borderterriern var ursprungligen framavlad för skadedjursbekämpning och det innebär att de har en väldigt hög jaktdrift. Som hundägare bör du därför hela tiden ha uppsikt över din hund om den är i närheten av andra smådjur. De har en tendens att jaga smådjur som katter, harar, kaniner, hamstrar och råttor.

Eftersom de är smarta djur kan de tränas till att socialisera sig med andra husdjur, detta gäller i synnerhet om de har växt upp med dem.

De kan drabbas av liten hund-syndrom

Borderterriern må vara liten men de är också modiga och självsäkra hundar som inte har några problem att stå upp mot mycket större hundar. Det är viktigt att ägare socialiserar sin borderterrier så att de kommer överens med andra hundar, de har också en tendens att försöka dominera människor om de inte har uppfostrats och tränats.

Border terriers är ofta ganska högljudda

Som hundägare till en borderterrier får du räkna med att de hörs. De tycker om att skälla och det kan bli ett problem för både dess ägare och deras grannar. Det går att träna dem att vara mer tysta om det görs från tidig ålder, men om du tycker om när det är tyst och skönt är detta kanske inte hundrasen för dig!

En hälsosam och frisk hund

Borderterriers är kända för att ha god hälsa och att leva länge, ca 12-14 år. Med rätt kost är det inte ovanligt att de blir mycket äldre än så.

Related Post