Hundrasen borderterrier

Funderar du på att köpa en borderterrier? Det är inte en hundras för alla och det är viktigt att känna till den innan du skaffar en. Här kan du läsa allt om denna charmiga men krävande ras.

Fakta om rasen

Borderterriers frodas när de är tillsammans med andra och är inte menade att leva utomhus med lite mänsklig interaktion. När de lämnas för sig själva kan de vara bullriga och destruktiva.

De är väldigt bra på att rymma och kommer att hitta utvägar ur ett inhägnat område om de får tid och möjlighet. De är kända för att klättra över och gräva under staket, och när de kommer ut de har de svårt för att undvika bilar.

Border Terriers har en hög smärttröskel. Om din hund blir sjuk, kan det vara svårt att upptäcka och det enda som händer är att deras personlighet ändras.

De har en naturlig instinkt att gräva. Istället för att försöka kämpa mot det så ge din borderterrier en plats där de har möjlighet att gräva eller gör grävandet till en lek.

Borderterriers är aktiva och studsiga. De älskar att hoppa upp på folk för att hälsa på dem.

Borderterriers älskar att tugga. På vissa växer det bort med åldern medan andra fortsätter att tugga på olämpliga saker som möbler och skor. Att ge dem gott om lämpliga tuggleksaker är det bästa sättet att undvika dyra ersättare och onödiga räkningar veterinär.

Border Terriers har en hög naturlig jaktkänsla och kommer att jaga, attackera, och även döda andra smådjur som katter och ekorrar. De kan också attackera andra mindre husdjur som kaniner och hamstrar så om du har andra djur är detta kanske inte rasen för dig. De brukar dock fungera väl med katter om de har växt upp med den.

Borderterriers blir överviktiga lätt, så mata din borderterrier måttligt och ge honom minst en halvtimmes kraftig motion varje dag.

Att skaffa en border terrier

Border Terriern är en liten hund med en alert blick, och ett stort driv för att jaga och gräva, den har också den typiskt höga energinivån som finns hos terriers kombinerat med en godmodig personlighet. Den är också intelligent, lojal, orädd, kärleksfull och beslutsam. Som hundägare av en borderterrier är det rekommenderat att du går med i Svenska kennelklubben.

Border Terriers är inte för alla, och innan du bestämmer dig för att köpa en, bör du vara säker på att du klarar av att ta hans upptåg med en klackspark och bara skaka på huvudet. Men för rätt personer är Borderterriern en underbar hund som tar mycket men ger mycket mer. De är perfekt för aktiva familjer som kan ge dem mycket motion och hindra dem från att öva sina kunskaper med att fly från sina ägare.

Border Terrier kan få dig att skratta och gråta och skratta lite mer. Han närmar sig träning med en självständig anda, men han vill vara till lags. Om du berömmer honom när han är duktig, kommer han snabbt lära sig allt du vill lära honom. Han kan vara en handfull, men han är alltid en juvel i sin ägares ögon.

Border Terriers behöver ett säkert inhägnat uteområde för att hålla dem säkra och på plats. Om de får brist på tillsyn och för mycket ensamtid, kommer de att gräva under eller klättra över staket för att utforska. De kommer att fly genom hål i staket, genom öppna grindar och dörrar, eller på något annat sätt de kan hitta. I själva verket är de avlade för att kunna ta sig över väggar eller klättra genom trångt buskage.

Insikten att jaga byte är en annan stor del av Borderterrierns personlighet. Han kan springa rakt framför en bil i jakten på en katt eller en kanin. En Borderterrier är mer benägen att dö i en olycka än av ålderdom, så du måste vara beredd att skydda honom från sig själv.

Det är också viktigt att förhindra att den lider av tristess. En uttråkad borderterrier — som lämnas ensam under långa perioder — blir högljudd och destruktiv. Detta är inte en hund som gör sig bra att bli lämnad själv utomhus hela dagen. Du kommer sannolikt att komma hem för att hitta tjugofem lappar från grannar som klagar på allt skällande (som är tänkt att höras från 10 meter under jord) och din trädgård kommer att vara fylld med hål.

För att hålla denna hundras och grannar glada och din trädgård fri från hål, ge din borderterrier minst en halvtimme per dag av riklig motion. Förutom att hålla honom underhållen, kommer motion hjälpa till att hålla din Border i trim — denna lilla ras är benägen att bli tjock annars.

Men om de får sina behov av kamratskap och träning tillfredsställda, är de glada hundar som kommer överens med både barn och främlingar. De är avlade att skälla på ljud, vilket gör dem utmärkta vakthundar, men förvänta dig inte att de ska utgöra något större skydd om en inkräktare kommer in i ditt hem.

Du kan också läsa mer om Borderterriers på Svenska Borderterriersällskapets hemsida:

https://www.borderterriersallskapet.com/

Related Post

Lämna ett svar